current views are: 579

26 Μαΐου 2023
Δημοσίευση10:11

Shower Boys: Αιχμές από τον σκηνοθέτη της ταινίας και η αφοπλιστική απάντησή του – «Χωρίς καμία λογική οι ισχυρισμοί»

Ο σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας Shower Boys Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, τοποθετείται στο freecinema.gr και εξηγεί μεταξύ άλλων αν η ταινία του περιέχει ερωτικό περιεχόμενο. 

Δημοσίευση 10:11’
Screenshot 2 10

Ο σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας Shower Boys Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, τοποθετείται στο freecinema.gr και εξηγεί μεταξύ άλλων αν η ταινία του περιέχει ερωτικό περιεχόμενο. 

Κάθε περιστατικό που γίνεται το επίκεντρο σχολιασμού στα social media και δημιουργεί παράλληλα αντιδράσεις, είναι βέβαιο ότι ενεργοποιεί μηχανισμούς που μόνο καλό μπορεί να κάνουν στο κοινωνικό σύνολο.

Το περιστατικό με την ταινία Shower Boys δίχασε αφενός για την υπόθεση του περιεχομένου της και αφετέρου για το αν έπρεπε να προβληθεί σε παιδιά κάτω των 12 ετών σε σχολική αίθουσα. Ωστόσο τα ερωτηματικά και οι αντιδράσεις είναι πολλά.  Από την πλευρά του το υπουργείο δεν έχει δώσει μια σαφή εξήγηση καθώς θα ερευνήσει το περιστατικό και το τι προβλέπει η νομοθεσία. Ο  Αλέξανδρος Κόπτσης  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, μίλησε  στον 989Alpha Radio και την εκπομπή του Νίκου Παναγιωτόπουλου, τονίζοντας ότι  για την ώρα το υπουργείο ερευνά την υπόθεση και θα προβεί σε ανακοινώσεις από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την έρευνα.

«Να ξέρετε ότι ενεργήσαμε άμεσα, για το καλό των μαθητών πάντα και πάνω από όλα. Είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί, θέλουμε να έχουμε τις αποδείξεις στα χέρια μας. Θα προκύψει από την έρευνα τι είδος διδασκαλίας ήταν αυτό. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων και δεξιοτήτων υπάρχει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Δεν μπορώ να πω κάτι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.» πρόσθεσε. 

Shower Boys: Η απάντηση του σκηνοθέτη Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ της ταινίας για τις αντιδράσεις

Ο σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας Shower Boys Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, τοποθετείται στο freecinema.gr και εξηγεί μεταξύ άλλων αν η ταινία του περιέχει ερωτικό περιεχόμενο.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο».

Στη συνέχεια, μιλάει για μία παραπληροφόρηση που «έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά Μέσα» και είναι «σοκαριστικά λανθασμένη», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία».

Ο ίδιος εξηγεί ότι το «Shower Boys» αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πώς δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να «γίνεις άνδρας» και, σε τελική ανάλυση, πώς η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους.

«Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου», υπογραμμίζει.

Τέλος, διευκρινίζει ότι το «Αγόρια στο Ντους» χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. «Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία».

Screenshot 1 10

Τι λέει ψυχολόγος

Σημειώνεται πως εάν μπει κανείς στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για σχολεία (CINEDU), θα δει την εν λόγω ταινία στις κατάλληλες για παιδιά γυμνασίου και όχι δημοτικού.

Η κλινική ψυχολόγος και Δρ. ιατρικής Σχολής, Άννα Κανδαράκη, είπε σχετικά πως «η παιδική ψυχή έχει πολλά χρώματα και στόχος είναι να δώσουμε περισσότερες εργαλεία για να τη διαβάσουμε».

«Οι ηλικίες έχουν τεράστιες διαφορές οπότε πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες που έχουν οριστεί. Έχει μεγάλη διαφορά το 11 με 12 ετών. Η ταινία απευθύνεται σε παιδιά άνω των 12 ετών και δεν έπρεπε να προβληθεί. Έχει σημασία και εδώ υπάρχει μία παρανομία. Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οποία ξεκινάει από την κούνια. Οι περισσότεροι ανήλικοι εκπαιδεύομαι σύμφωνα με έρευνες, μέσα από πορνογραφίες και αυτό δεν είναι καλό. Την έχω δει την ταινία, είναι βραβευμένη και ανήκει στην παιδική βιβλιοθήκη», είπε αρχικά, μιλώντας στο Mega.

«Δεν μπορούμε να πετάμε ένα υλικό χωρίς να έχουμε εκπαιδεύσει τα παιδιά. Επίσης, δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια μέσα στην τάξη. Ο δάσκαλος πρέπει να ρωτήσει. Δεν δείχνουμε τέτοιο υλικό σε παιδιά χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία».

Σύμφωνα με την ειδικό, το πώς θα αντιδράσει ένας γονιός, επηρεάζει και την αντίδραση του παιδιού.

«Ο βασικός λόγος που έρχεται οι γονείς να ρωτήσουν ψυχολόγο για τα παιδιά αφορούν μαθησιακές δυσκολίες ή μήπως γίνει ομοφυλόφιλος. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό».

 


σχετικα αρθρα