15 Απριλίου 2025
Δημοσίευση: 07:16'

Σι Τζινπίνγκ εναντίον Τραμπ: Διπλωματική αντεπίθεση της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία – «Αξιόπιστος εταίρος το Πεκίνο»

Ο Τραμπ, με τις απειλές του, φαίνεται να πυροδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών στο εμπόριο, με την Κίνα να απαντά με διπλωματικές πρωτοβουλίες και οικονομικές συμφωνίες.

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 07:16’
Τραμπ
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Ο Τραμπ, με τις απειλές του, φαίνεται να πυροδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών στο εμπόριο, με την Κίνα να απαντά με διπλωματικές πρωτοβουλίες και οικονομικές συμφωνίες.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ ξεκίνησε μια σημαντική περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία, με στόχο να ενισχύσει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις της Κίνας με χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Καμπότζη. Η περιοδεία έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει υψηλούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, απειλώντας παράλληλα και άλλες χώρες με αντίστοιχα μέτρα.

Ο Σι Ζινπίνγκ κάλεσε το Βιετνάμ να συνεργαστεί στενά με την Κίνα για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις πιέσεις που ασκούνται στο παγκόσμιο εμπόριο. Στόχος του είναι να παρουσιάσει την Κίνα ως έναν αξιόπιστο εταίρο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει δασμούς ακόμη και σε παραδοσιακούς εταίρους τους, προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι “κανείς δεν θα γλιτώσει” από τους δασμούς, στοχεύοντας ιδιαίτερα την Κίνα, την οποία κατηγορεί για “χειρότερη μεταχείριση”.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βιετνάμ, οι δύο χώρες υπέγραψαν 45 συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως οι σιδηροδρομικές μεταφορές, το αγροτικό εμπόριο και η ψηφιακή οικονομία. Ο Σι Ζινπίνγκ τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας στις αλυσίδες παραγωγής και ανεφοδιασμού, καθώς και στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της πράσινης οικονομίας, προτείνοντας μια εναλλακτική λύση στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε για τους κινδύνους του προστατευτισμού και των εμπορικών πολέμων, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν νικητές σε τέτοιες συγκρούσεις. Επίσης, τόνισε τη σημασία της επίλυσης των εδαφικών διαφορών στη Νότια Σινική Θάλασσα μέσω του διαλόγου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες στην περιοχή και να ενισχύσει την εικόνα της Κίνας ως ειρηνικού παράγοντα.

Η περιοδεία του Σι Ζινπίνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία έχει ως στόχο να ενισχύσει την οικονομική επιρροή της Κίνας στην περιοχή και να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των εμπορικών πιέσεων από τις ΗΠΑ. Η περιοχή αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο για την Κίνα, με τις χώρες της ASEAN να εισάγουν κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Ο Τραμπ, με τις απειλές του, φαίνεται να πυροδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών στο εμπόριο, με την Κίνα να απαντά με διπλωματικές πρωτοβουλίες και οικονομικές συμφωνίες.

«Κανένας δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς, ειδικά η Κίνα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως καμιά χώρα δεν πρόκειται να τη «γλιτώσει» από την επίθεση που έχει εξαπολύσει επιβάλλοντας «ανταποδοτικούς» τελωνειακούς δασμούς, «πάνω απ’ όλες η Κίνα», εναντίον της οποίας καταφέρθηκε εκ νέου, την επομένη εξαιρέσεων σε προϊόντα τεχνολογίας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνησή του.

«Κανένας δεν θα γλιτώσει (…) ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με μακράν τον χειρότερο τρόπο», άστραψε και βρόντηξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω Truth Social.

Η προειδοποίηση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφτηκε την επομένη της εξαίρεσης από τους επιπρόσθετους δασμούς —145% για την Κίνα— που παραχωρήθηκε από την κυβέρνησή του σε προϊόντα τεχνολογίας, κυρίως σε smartphones και υπολογιστές, καθώς και ημιαγωγούς.

«Εξετάζουμε τους ημιαγωγούς και το σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού με ηλεκτρονικά προϊόντα», σημείωσε  Τραμπ.


TOP NEWS

uncached