Σήμερα νέα συνάντηση των αγροτών με Χατζηδάκη και Τσιάρα – Στο τραπέζι λύσεις για ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που θα έχουν οι αγρότες με την κυβέρνηση και την κοστολόγηση των μέτρων, θα γίνει η τελική αποτίμηση
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που θα έχουν οι αγρότες με την κυβέρνηση και την κοστολόγηση των μέτρων, θα γίνει η τελική αποτίμηση
Νέα κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη, στις 11:30, στα γραφεία της Αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Κυβερνητικό κλιμάκιο συναντά εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, με στόχο να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την υποχρεωτική εφαρμογή των ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ. Η συνάντηση έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής μαραθώνιας διαβούλευσης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σημερινή σύσκεψη συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, καθώς και οι διοικητές της ΑΑΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τι συζητήθηκε και τι ακολουθεί
Κατά τη χθεσινή συνάντηση αναλύθηκαν επί 3,5 ώρες τα οξυμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, με έμφαση σε αστοχίες ταυτοποιήσεων που αφήνουν παραγωγούς αδικαιολόγητα εκτός πληρωμών. Σήμερα αναμένεται εξειδίκευση λύσεων, τόσο στα όρια όσο και στη μεθοδολογία εφαρμογής των μέτρων. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση για νέα διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα και επιστημονικής ομάδας, ενόψει της ευρωπαϊκής εισήγησης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς.
Βελτιώσεις στήριξης και φθηνότερο ρεύμα
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη διαδικασία «χρήσιμη και ουσιαστική», τονίζοντας ότι συμφωνήθηκαν βελτιώσεις σε τρία μέτρα στήριξης:
-επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο,
-ένταξη περισσότερων παραγωγών στο μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ,
-ενισχύσεις de minimis για παραγωγούς μηδικής που επλήγησαν από την κρίση ευλογιάς.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης νέο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος, το χαμηλότερο στην Ευρώπη, με διεύρυνση των δικαιούχων και απαλλαγή από ΕΦΚ και ΦΠΑ επί της έκπτωσης. Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, με ειδική πρόβλεψη για απώλειες εισοδήματος στη φυτική παραγωγή ζωοτροφών. Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων και την κοστολόγηση των μέτρων, θα γίνει η τελική αποτίμηση που θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων.
ολες οι ειδησεις
- Σχέσεις εξουσίας: Πέντε ταινίες που «διυλίζουν» αυτό που συμβαίνει όταν χάνεται η ισότητα – Δείτε τα official trailers
- Η εξέλιξη των αυτοκρατοριών στο πέρασμα των αιώνων – Η σημασία των επαναστάσεων στη διαμόρφωσή τους
- RQ-180: Στους ουρανούς της Λάρισας εθεάθη το αμερικανικό υπερόπλο – Ένα από τα πιο απόρρητα στρατιωτικά προγράμματα
- Τα παιδιά του Κονγκό πεθαίνουν για τις ηλεκτρονικές συσκευές της Δύσης – Μια «ανεπίσημη» γενοκτονία
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr