current views are: 254

16 Απριλίου 2023
Δημοσίευση16:08

Σουδάν: Ντοκουμέντο μέσα από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Χαρτούμ – Κόσμος εγκλωβισμένος στο ναό εν μέσω πυρών

«Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» ανέφερε ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας,

Δημοσίευση 16:08’

«Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» ανέφερε ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας,

Ώρες αγωνίας και τρόμου ζουν οι Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν, καθώς 15 άτομα είναι εγκλωβισμένα στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ και ενώ απ’ έξω υπάρχει καταιγισμός πυρών.

Ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας μίλησε τον Alpha την ώρα που απ’ έξω γινόταν πραγματικός πόλεμος. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο με τις σφαίρες να περνούν δίπλα από το κτίριο. Την ώρα που ο Μητροπολίτης μιλάει και περιγράφει την κατάσταση ακούγεται πεντακάθαρα ο ήχος των πυρών.

 

Μάλιστα η συνομιλία σταμάτησε απότομα και σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Alpha δεν ήταν εφικτή εκ νέου η επικοινωνία με τον Μητροπολίτη.

Μιλώντας στον Alpha ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, έκανε λόγο για 15 εγκλωβισμένα άτομα στη Μητρόπολη.

«΄Εχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και στη συνέχεια πρόλαβε να αναφερθεί στους δύο Έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας πριν πέσει η τηλεφωνική γραμμή.

«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Σουδάν: Μαρτυρίες για εγκλωβισμένους αμάχους – Ανένδοτοι στις διεθνείς πιέσεις οι στρατηγοί Ντάγκλο και Μπουρχάν

Σε τουλάχιστον 56 νεκρούς και περίπου 600 τραυματίες, ανέρχεται ο απολογισμός της δεύτερης ημέρας ανάφλεξης στο Σουδάν. Τρία μέλη του Επιστιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ συγκαταλέγονται στους νεκρούς, ενώ “δεκάδες θανάτους” αναφέρουν και οι κυβερνητικές δυνάμεις. Εκκωφαντικές εκρήξεις και πυροβολισμοί αντηχούν από τα πυκνοκατοικημένα βόρεια και νότια προάστια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, με τανκς στους δρόμους και μαχητικά αεροσκάφη σε συνεχείς επιδρομές.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Η βία ξέσπασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου μετά από εβδομάδες διεκδίκησης της εξουσίας μεταξύ του αρχηγού του στρατού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και του αναπληρωτή του, Μοχάμαντ Χαμντάν Ντάγκλο, διοικητή των μεγάλων και βαριά οπλισμένων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την υποκίνηση της σύγκρουσης που ήδη φέρνει τη χώρα στα πρόθυρα νέου εμφυλίου.

«Σε κτήρια κατεστραμμένα από τις εκρήξεις παραμένουν εγκλωβισμένοι άμαχοι καθώς είναι αδύνατον να βγούν στους δρόμους», περιγάφουν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι παραστρατιωτικοί του RSF λένε ότι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, το αεροδρόμιο του Χαρτούμ και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες, αλλά ο στρατός επιμένει ότι είναι επικεφαλής, με την αεροπορία αργά το Σάββατο να προτρέπει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές με στόχο βάσεις των RSF.

Το RSF, το οποίο δημιουργήθηκε το 2013, προέκυψε από την πολιτοφυλακή Janjaweed που στράφηκε κατά των μη αραβικών εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ μια δεκαετία νωρίτερα, προκαλώντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Η προγραμματισμένη ένταξη του RSF στον τακτικό στρατό ήταν βασικό στοιχείο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα τερμάτιζε την πολιτικοοικονομική κρίση που πυροδότησε το πραξικόπημα του 2021.

Η Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν συνεχίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καλεί για βοήθεια, ζητώντας ασφαλείς διαδρόμους για ασθενοφόρα και κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας ότι οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από τα καταιγιστικά πυρά.

Μάχες ξέσπασαν επίσης έξω από το Χαρτούμ, συμπεριλαμβανομένης της εύφλεκτης δυτικής περιοχής Νταρφούρ.

Στην πολιτεία Κασσάλα στα ανατολικά σύνορα, ο στρατός σφυροκοπά με πυρά πυροβολικού στρατόπεδο των παραστρατιωτικών.

“Καμία διαπραγμάτευση”

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «άμεση παύση των εχθροπραξιών», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι μάχες «απειλούν την ασφάλεια και την ασφάλεια των Σουδανών αμάχων».

Παρόμοιες εκκλήσεις ήρθαν από την Αφρικανική Ένωση, τη Βρετανία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα «με ανησυχία» και προέτρεψε για διάλογο.

Η Αφρικανική Ένωση συνέρχεται εκτάκτως, όπως και ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετά από αίτημα της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Όμως οι δύο στρατηγοί εμφανίζονται αμετακίνητοι. Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ντάγκλο, γνωστός και ως Χεμέτι, είπε: «Ο εγκληματίας Μπουρχάν πρέπει να παραδοθεί».

Ο στρατός ανακήρυξε τον Ντάγκλο «καταζητούμενο εγκληματία» και τους RSF «ανταρτική πολιτοφυλακή», λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή συνομιλίες μέχρι τη διάλυση» της ομάδας.

Ο Μπουρχάν, στρατιώτης σταδιοδρομίας από το βόρειο Σουδάν, αναρριχήθηκε στην εξουσία με την υποστήριξη του φυλακισμένου πλέον ισλαμιστή στρατηγού Μπασίρ. Ισχυρίζεται ότι το πραξικόπημα ήταν “αναγκαίο” για να συμπεριληφθούν περισσότερες φατρίες στην πολιτική.

Ο Ντάγκλο χαρακτήρισε το πραξικόπημα «λάθος» που απέτυχε να επιφέρει αλλαγές και αναζωογόνησε τα απομεινάρια του καθεστώτος του Μπασίρ που ανατράπηκε από τον στρατό το 2019 μετά από μαζικές διαδηλώσεις.

Η βία, κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, άφησε νεκρούς περισσότερους από 120 αμάχους, ενώ η καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας διαρκεί 18 μήνες.


σχετικα αρθρα