current views are: 10

27 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση11:00

Στα ύψη η κόντρα για τα εμβόλια: Τα «γυρίζει» τώρα η Astrazeneca – Λέει ότι δεν αποχωρεί από τις συνομιλίες με Κομισιόν

«Μύλος» με τη συνάντηση Κομισιόν και AstraZeneca για τα εμβόλια. Η AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει στο ραντεβού.

Δημοσίευση 11:00’
dm31aa1611752699252

«Μύλος» με τη συνάντηση Κομισιόν και AstraZeneca για τα εμβόλια. Η AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει στο ραντεβού.

Θρίλερ επικρατεί σχετικά με τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Astrazeneca με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19. Αρχικά, Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως η φαρμακοβιομηχανία αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ραντεβού, ωστόσο λίγο αργότερα η Astrazeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει και τόνισε πως η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα.

«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας. Η συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, είναι προγραμματισμένη για τις 19:30 (ώρα Ελλάδος).

«H AstraZeneca ματαίωσε τον σημερινό γύρο συνομιλιών έως αύριο. Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Άνσομπερ στους δημοσιογράφους επαναλαμβάνοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία οφείλει να παραδώσει τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ.

Η AstraZeneca, η οποία ανακοίνωσε ότι οι αποστολές εμβολίων θα είναι μικρότερες από τις προβλεφθείσες για το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας πτώσης της παραγωγής, εκλήθη ήδη δύο φορές την Δευτέρα για να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των εκπροσώπων των χωρών μελών της Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εξηγήσεις θεωρήθηκαν «μη ικανοποιητικές» και νέα συνάντηση έχει προγραμματισθεί για σήμερα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα γνωμοδοτήσει την Παρασκευή για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες αμφισβητούν τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Πασκάλ Σοριό, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης

«Η βρετανική συμφωνία έκλεισε το Ιούνιο (2020), τρεις μήνες πριν από την ευρωπαϊκή συμφωνία…Το Λονδίνο απαίτησε η τροφοδοσία η προερχόμενη από την βρετανική αλυσίδα τροφοδοσίας να προορίζεται κατά προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Πασκάλ Σοριό στην συνέντευξη αυτή.

Στο συμβόλαιο προπαραγγελίας που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Αύγουστο και αφορά μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca/Oxford, «αναφέρεται ότι οι βρετανικές μονάδες παραγωγής αποτελούν επιλογή για την Ευρώπη, αλλά αργότερα», διευκρινίζει ο γάλλος διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca.

Σε απόσπασμα που δημοσιεύθηκε από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica επιμένει: «Δεν είμαστε κατά κανέναν τρόπο δεσμευμένοι από την ΕΕ…δεν πρόκειται για συμβατική δέσμευση. Είπαμε: θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά χωρίς εγγύηση επιτυχίας».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήθελε πάνω κάτω όσες δόσεις έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπέγραψαν τρεις μήνες αργότερα. Αρα είπαμε: θα κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο, αλλά δεν θα δεσμευθούμε συμβατικά».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση των Βρυξελλών: «Αμφισβητούμε σειρά στοιχείων της συνέντευξης αυτής, ανάμεσά τους και την ιδέα ότι η παραγωγή των βρετανικών εργοστασίων θα προορίζεται για την τροφοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι ακριβές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Για την ιδέα ότι “θα γίνει το καλύτερο”: το συμβόλαιο προβλέπει την ύπαρξη επιπλέον δυνατοτήτων παραγωγής. Του είδους που εάν υπάρχει πρόβλημα σε εργοστάσιο του Βελγίου, να μπορούμε να προσφύγουμε στις δυνατότητες άλλων εργοστασίων στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο», επέμεινε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Για τον Πασκάλ Σοριό, οι δυσκολίες στην «παραγωγή» που παρατηρήθηκαν στην ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής εξηγούνται από την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο: οι εταίροι του ομίλου πρέπει «να μάθουν» την διαδικασία παραγωγής.

«Δεν υπήρξαν τόσο αποτελεσματικοί όσο οι άλλοι…Πραγματικά δεν είναι τυχαίο. Δεν υπάρχει κάτι μυστήριο σε αυτό», τόνισε.


σχετικα αρθρα