13 Μαΐου 2019
Δημοσίευση: 04:56'

Στη «σκιά» της κόντρας για την 7ημερη εργασία σήμερα στη Βουλή 13η σύνταξη, ΦΠΑ και 120 δόσεις

Στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων.

Δημοσίευση: 04:56’
αρθρο-newpost

Στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων.

Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και για το προεκλογικό πακέτο παροχών, που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός.

Το πακέτο παροχών περιλαμβάνει τη λεγόμενη «13η σύνταξη», η οποία θα χορηγηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου, και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα και την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) από τον προσεχή μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από τη «13η σύνταξη» ωφελούνται περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Ειδικότερα:

– Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή μία πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ.

– Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι, που θα εισπράξουν από 350 έως 420 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ.

– Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 601-1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 600.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ.

– Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 772.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν από 300 ευρώ και πάνω, και κατά μέσο όρο 400 ευρώ.

Η παροχή αφορά μόνον την κύρια σύνταξη και όχι επικουρικές ή άλλες παροχές. Το δημοσιονομικό κόστος της θα ανέλθει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στα 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με τις διατάξεις που θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή, από τον ερχόμενο μήνα θα επιστρέψει ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% (η μείωση αυτή είχε γίνει από την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά ακυρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με το 3ο Μνημόνιο), θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τυποποιημένα τρόφιμα από το 24% στο 13% και ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%. Ωστόσο, ο ΦΠΑ στον καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα και στα αναψυκτικά θα παραμείνει, όπως και για τα αλκοολούχα, στο 24%, ενώ η μείωση ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα ουσιαστικά «εξουδετερώνεται» από την πρόσφατη μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 15% στο 10% για όσους εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις σε όλο το πακέτο, από τις 120 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία έως και το πακέτο παροχών για «13η σύνταξη» και την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε κάποια τρόφιμα που ήταν στον υψηλό συντελεστή 24%, στο 13%.

Οι όποιες αλλαγές προκύψουν θα έχουν ως αφετηρία να διορθωθούν κάποιες αδικίες ή να γίνουν τεχνικά πιο ευέλικτες ή ακόμη και να εξευμενιστεί η τρόικα σε κάποιο βαθμό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αν θα δοθεί η «13η σύνταξη» σε αυτούς που έχουν λάβει προσωρινή σύνταξη. Η κυβέρνηση λέει ότι θα δοθεί και μένει να δούμε πως αυτή θα υπολογιστεί.

Την Πέμπτη οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Το Μαξίμου βιάζεται και θέλει να έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα έως την Παρασκευή, προκειμένου να μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς οι κάλπες της 26ης Μαΐου πλησιάζουν.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα είναι την Τρίτη και θα αφορά τις 120 δόσεις για οφειλές στα ταμεία και την εφορία.

Όλα πάντως τα μέτρα αναμένεται να περάσουν από το μικροσκόπιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Eurogroup με τους εταίρους να εκφράζουν έντονες ενστάσεις για τις παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα κληθεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στους Ευρωπαίους ομολόγους του οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τον εκτροχιασμό του προγράμματος.

Σφοδρή κόντρα για την επταήμερη εργασία

Την ίδια ώρα, την επικαιρότητα αναμένεται να την επισκιάσει η νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου παραχώρησε για την επταήμερη εργασία.

«Όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει» είπα χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ μία τοποθέτηση η οποία προκάλεσε «πόλεμο» ανακοινώσεων.

Το Μαξίμου χαρακτήρισε «ανατριχιαστική» την θέση του για κατάργηση του οκταώρου και πρόσθεσε «δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Η Πειραιώς απαντώντας αποκάλυψε πως ήδη η υπουργός Εργασίας έχει συμφωνήσει στην επταήμερη εργασία σε συγκεκριμένη επιχείρηση «η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας “Παπαστράτος” και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της. Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους» τονίζει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

Στην αντιπαράθεση μπήκε και το ΚΙΝΑΛ το οποίο αφήνει αιχμές εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζει «δέσμιο των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών» και καταλήγει σε ανακοίνωση του «Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και επιστροφή στο χθες».

 


TOP NEWS

uncached