current views are: 10

16 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση08:19

Στον «αέρα» οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου – Συγκέντρωση στα Εξάρχεια το μεσημέρι

Για τις 3.00 το μεσημέρι, σήμερα, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα Εξάρχεια

Δημοσίευση 08:19’

Για τις 3.00 το μεσημέρι, σήμερα, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα Εξάρχεια

Συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, η κατάληψη του Πολυτεχνείου από αντιεξουσιαστές, οι οποίοι εμποδίζουν την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Οι καταληψίες παραμένουν στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή. Παράλληλα η Σύγκλητος του ΕΜΠ συνεδριάζει από χθες, Τετάρτη.

Παράλληλα, για τις 3.00 το μεσημέρι, σήμερα, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα Εξάρχεια από ομάδες που αντιδρούν στην κατάληψη και τονίζουν ότι «το Πολυτεχνείο ανήκει στο λαό».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας, που δεν πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ έχουν ζητήσει την αποχώρηση των καταληψιών, αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, ενώ η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 ζητά να λυθεί το ζήτημα με «πολιτικούς όρους» και όχι με δυνάμεις καταστολής.

Το Πολυτεχνείο τελεί υπό κατάληψη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, καθώς ομάδες αντιεξουσιαστών κατέλαβαν το ίδρυμα, αμέσως μετά τη λήξη φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο.

Στον «αέρα» οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου

«Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου βρίσκεται στον “αέρα”». Η ανακοίνωση της φοιτητικής παράταξης «Μπλόκο», που έχει πολιτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνει την αμηχανία της κυβέρνησης στη διαχείριση της κατάληψης του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου από 70 αναρχικούς

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες και την επικοινωνία που είχαν για το θέμα η ηγεσία του ιδρύματος με τους υπουργούς Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, έως αργά χθες το βράδυ οι αναρχικοί παρέμεναν στη θέση τους έχοντας ορμητήριο το κτίριο Γκίνη, εντός του ΕΜΠ.

Ειδικότερα, χθες οι πύλες του Πολυτεχνείου δεν άνοιξαν, καθώς περίπου 70 αναρχικοί, αρκετοί από τους οποίους από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και την Αλβανία, προχώρησαν σε κατάληψή του. Οι αντιεξουσιαστές δεν επέτρεψαν την είσοδο των πολιτικών νεολαιών στο ΕΜΠ και απηύθυναν κάλεσμα για συνέλευση (ήταν προγραμματισμένη για χθες στις 8 μ.μ.), προκειμένου, όπως έγραψαν στο Διαδίκτυο, «να στελεχώσουμε το εγχείρημα, να κάνουμε την εξέγερση πράξη και να συγκρουστούμε με τις αστυνομικές δυνάμεις». Ποιος είναι ο στόχος του «εγχειρήματος»;

Στο ίδιο κείμενο που ανήρτησαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου έλεγαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σήμερα 15 Νοέμβρη 2017 προχωρήσαμε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου για να φέρουμε στο προσκήνιο τη ζωντανή εξέγερση που προσπαθεί να ξαναθεριέψει εδώ κι εκεί σε όλο τον πλανήτη (…) αποφασίσαμε να σπάσουμε την καπηλεία της εξέγερσης και να ακυρώσουμε το πανηγύρι των κομματικών οργανώσεων». Επίσης, καλούν σε «εξέγερση εδώ και τώρα» και παραθέτουν τα αιτήματά τους, όπως για παράδειγμα την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας – μελών του «Επαναστατικού Αγώνα», την ικανοποίηση των αιτημάτων των φυλακισμένων, που βρίσκονται σε κινητοποίηση κ.ά. Σχεδόν το σύνολο των καταληψιών μετείχε το διάστημα 12-14 Νοεμβρίου στο τριήμερο φεστιβάλ αναρχικών «Εξέγερση», στο κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ.

Ωστόσο, ενώ η ηγεσία του ΕΜΠ, η Επιτροπή Εορτασμού της 17 Νοεμβρίου, αλλά και οι πολιτικοί αρμόδιοι ήλπιζαν ότι οι αναρχικοί θα αποχωρήσουν, αυτό δεν συνέβη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταληψίες, που τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα παρακολούθησαν μαθήματα σαμποτάζ και εξέγερσης χθες, συγκέντρωναν ρόπαλα, πέτρες και μπουκάλια για την κατασκευή μολότοφ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για σύγκρουση με την αστυνομία. Επιπλέον, προχώρησαν στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» με οδοφράγματα εντός του ΕΜΠ, προκειμένου να μη συλληφθούν σε περίπτωση εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. στο εσωτερικό του κτιρίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Επιτροπή Εορτασμού ανακοίνωσε ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη, και όχι με μέσα καταστολής». Η ανακοίνωση αυτή φέρεται να αποτυπώνει και τη θέση της ηγεσίας του ΕΜΠ. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΕΜΠ συνεδρίασε δύο φορές εντός της χθεσινής ημέρας, προσπαθώντας –ευρισκόμενη και σε συνεννόηση με τον κ. Γαβρόγλου– να βρει διόδους συνεννόησης με τους αναρχικούς. Οι προσπάθειές της απέβησαν άκαρπες, διότι δεν μπορούσαν να βρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τους 70. Μάλιστα, γνωστοί αναρχικοί στην Ελλάδα φέρεται να παίρνουν σαφείς αποστάσεις από την κατάληψη του ΕΜΠ. Από την άλλη, η Σύγκλητος φέρεται να δήλωσε στις πολιτικές αρχές ότι δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης, αφήνοντας έτσι περιθώρια για μη πολιτική λύση.


σχετικα αρθρα