16 Σεπτεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 07:20'

Συνάντηση Βαρθολομαίου – Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Θέματα Ουκρανίας, Χάλκης και Μέσης Ανατολής στο επίκεντρο

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η συνάντηση διεξήχθη σε «θερμό, εγκάρδιο και ειλικρινές κλίμα».

Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού
Δημοσίευση: 07:20’
Photo Credits: Archons/Orthodox Observer/J. Mindala
Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η συνάντηση διεξήχθη σε «θερμό, εγκάρδιο και ειλικρινές κλίμα».

Στις 2 το μεσημέρι, ώρα Ουάσιγκτον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέφθασε όπως είχε προγραμματιστεί στον Λευκό Οίκο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Οβάλ Γραφείο. Τον Παναγιώτατο συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, με την πατριαρχική αποστολή να φθάνει στο Βόρειο Ξέφωτο μέσω αυτοκινητοπομπής. Τους υποδέχθηκε η υπεύθυνη πρωτοκόλλου του Λευκού Οίκου, Μόνικα Κρόουλι.

Από την αμερικανική πλευρά, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής Μάικλ Κράτσιος, καθώς και ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους. Στην πατριαρχική αποστολή συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, ο Μέγας Εκκλησιάρχης Αέτιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος.

Θέματα συνάντησης

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η συνάντηση διεξήχθη σε «θερμό, εγκάρδιο και ειλικρινές κλίμα». Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι συζητήθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, όπως η συρρίκνωση της χριστιανικής κοινότητας στην Τουρκία, οι δυσκολίες και οι διωγμοί που αντιμετωπίζει, αλλά και η συνεχής επιβίωση της Εκκλησίας παρά τις αντιξοότητες.

Ειδική αναφορά έγινε στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Παναγιώτατο να υπενθυμίζει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας που παραχωρήθηκε το 2019 για την ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. «Συζητήσαμε για την τραγωδία του ουκρανικού λαού, για το Γολοντομόρ, για την ιστορική καταπίεση, αλλά και για τον σημερινό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, με τα χιλιάδες θύματα, τις καταστροφές και τα απαχθέντα παιδιά», υπογράμμισε ο Πατριάρχης.

Οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή – Η Σχολή της Χάλκης

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο της συζήτησης αφορούσε την «ανησυχητική μείωση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή», με τον φόβο ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, «οι ιεροί τόποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χριστιανική παρουσία». Ο Παναγιώτατος και ο Πρόεδρος Τραμπ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το επ’ αόριστον κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο διάλογος με την τουρκική κυβέρνηση θα καταλήξει σε θετική εξέλιξη.

Οικουμενικός διάλογος και επόμενα βήματα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε και η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Αντιπρόεδρος JD Vance, Ρωμαιοκαθολικός στο θρήσκευμα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός αυτό. «Ο θεολογικός διάλογος με τη Ρώμη είναι σημαντικός», σημείωσε ο Παναγιώτατος, «αλλά εξίσου καλλιεργούμε και τον διάλογο της αγάπης».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα της Αποστολικής του επίσκεψης στις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει συναντήσεις στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη, την απονομή του διεθνούς Βραβείου Τέμπλετον, αλλά και επισκέψεις σε πανεπιστήμια. «Θα συναντήσουμε φοιτητές και καθηγητές, θα προσευχηθούμε με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και θα δοξάσουμε το όνομα του Θεού», τόνισε ο Παναγιώτατος.


TOP NEWS

uncached