18 Ιανουαρίου 2026
Δημοσίευση: 21:42'
Τελευταία ενημέρωση: 21:47'

Ταΰγετος: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 8 ορειβατών – Ήταν δεμένοι μεταξύ τους, γλίστρησαν και κατρακύλησαν 200 μέτρα

Οι ορειβάτες μεταφέρονται αυτή την ώρα προς το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, όπου αναμένεται να τους παραλάβουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Δημοσίευση: 21:42’
Τελευταία ενημέρωση: 21:47’

Οι ορειβάτες μεταφέρονται αυτή την ώρα προς το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, όπου αναμένεται να τους παραλάβουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης των ορειβατών που εγκλωβίστηκαν σε δυσπρόσιτο σημείο κοντά στην κορυφή του Προφήτη Ηλία στον Ταΰγετο, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι υπήρξε ενημέρωση ότι ομάδα οκτώ ορειβατών βρισκόταν σε δύσβατη περιοχή, σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων. Ισχυρές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν άμεσα, εντόπισαν την ομάδα και κατάφεραν να την προσεγγίσουν.

Οι ορειβάτες μεταφέρονται αυτή την ώρα προς το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, όπου αναμένεται να τους παραλάβουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για διακομιδή στο νοσοκομείο Σπάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα άτομα έχουν τραυματιστεί (τρεις άνδρες και μία γυναίκα).

Πώς έγινε το ατύχημα

Κατά τις πληροφορίες, το ατύχημα σημειώθηκε όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ένα μέλος της ομάδας γλίστρησε. Επειδή οι ορειβάτες ήταν δεμένοι μεταξύ τους για λόγους ασφαλείας, παρασύρθηκανκαι κατρακύλησαν σε πλαγιά. Αναφέρεται ότι τέσσερις τραυματίες μεταφέρονται σε φορεία, καθώς έχουν χτυπήματα στα άκρα και δεν μπορούν να κινηθούν μόνοι τους, ενώ η επιχείρηση εξελίσσεται σε παγωμένο χιόνι και μεγάλη κλίση.

Τραυματίες οι τέσσερις από τους οκτώ ορειβάτες στον Ταΰγετο – Τους μεταφέρουν με φορεία πάνω στον πάγο

Νωρίτερα είχε κινητοποιηθεί και ελικόπτερο για συνδρομή, ωστόσο δεν μπόρεσε να προσεγγίσει λόγω ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να συνεχιστεί επίγεια.

Δυνάμεις στο σημείο

Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί συνολικά 89 πυροσβέστες, με συμμετοχή ορειβατικών ομάδων από 1η και 6η ΕΜΑΚ, 9η και 6η ΕΜΟΔΕ, καθώς και η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ Πελοποννήσου με drone.

Tags: Ταΰγετος, Προφήτης Ηλίας, διάσωση, ορειβάτες, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, ΕΜΟΔΕ, ΕΚΑΒ, Σπάρτη, καταφύγιο ΕΟΣ Σπάρτης, τραυματίες, ισχυροί άνεμοι, drone, επιχείρηση απεγκλωβισμού


TOP NEWS

uncached