23 Δεκεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 09:17'

Θεώνη Κουφονικολάκου, στον Alpha Radio 98,9: «Η τιμωρητική στρατηγική απέναντι στα παραβατικά παιδιά είναι σκληρή και αναποτελεσματική» 

Η Συνήγορος του παιδιού καταδικάζει την τιμωρητική πολιτική απέναντι στα παιδιά, προτάσσοντας εκπαίδευση στη συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού
Δημοσίευση: 09:17’
Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού

Η Συνήγορος του παιδιού καταδικάζει την τιμωρητική πολιτική απέναντι στα παιδιά, προτάσσοντας εκπαίδευση στη συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνική συνοχή.

«Η τιμωρητική στρατηγική απέναντι στα παραβατικά παιδιά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε, άλλωστε  τα μοντέλα που επενδύουν στην τιμωρία, ενθαρρύνουν την παγίδευση των παιδιών στο ρόλο του παραβατικού» είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Alpha Radio 98,9 και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, η Συνήγορος του παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου και υπογράμμισε «αν πάμε τα παιδιά στην Κασσαβέτεια που οι συνθήκες είναι άθλιες είναι σαν να λέμε θα βγεις έτοιμος να ενταχθείς σε δίκτυα παραβατικότητας και εκμετάλλευσης, ο τρόπος μας δείχνει όχι μόνο ότι είμαστε σκληροί αλλά και αναποτελεσματικοί» σημείωσε.
Καυτηρίασε την τιμωρητική πολιτική κατά των παιδιών από την πολιτεία και ακολούθως από την εκπαιδευτική κοινότητα λέγοντας «δεν έχουμε ούτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να μπορεί να αποτελέσει αντιστάθμισμα στις προκλήσεις της νέας εποχής, το πρόβλημα ξεκινά από τη λάθος στοχοθεσία του εκπαιδευτικού προγράμματος , δεν επενδύουμε στην συναισθηματική νοημοσύνη που αποτελεί  αναγκαίο στοιχείο για τη γνώση, αντιθέτως έχουμε ένα σχολείο με φρενήρη ανταγωνιστική και μοναχική κούρσα που σε προετοιμάζει για τις εξετάσεις και έτσι χάνουν τα παιδιά την επικοινωνία να καταλάβουν τι συμβαίνει, να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στα σχολικά συμβούλια και μια σειρά άλλων ζητημάτων» όπως τόνισε και επανέλαβε πως η τιμωρητική διάθεση θα μας οδηγήσει με ακρίβεια σε πολύ μεγαλύτερη παραβατικότητα.
«Δεν εξασφαλίζεται η ομαλή ψυχοσωματική εξέλιξη του παιδιού και η κοινωνική συνοχή και αυτό είναι ένα στοίχημα το χάνουμε καθημερινά» συμπλήρωσε η κ. Κουφονικολάκου και απέρριψε  το αφήγημα ότι φταίνε τα δικαιώματα «είναι βαθύ ψέμα, γιατί τα παιδιά που αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα γνωρίζουν ότι είναι συνυφασμένα  με τις υποχρεώσεις , τα παιδιά που επεξεργάζονται τις έννοιες εντατικά δείχνουν σεβασμό και υπεράσπιση στους υπόλοιπους μαθητές» κατέληξε η Συνήγορος του παιδιού.

TOP NEWS

uncached