Τραγελαφικές καταστάσεις με τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ καλούνται να πληρώσουν και για μηδενικό εισόδημα!
Τραγελαφικές καταστάσεις ζουν όσοι έχουν την ατυχία να καταβάλουν εισφορές στο νέο ταμείο ΕΦΚΑ.
Τραγελαφικές καταστάσεις ζουν όσοι έχουν την ατυχία να καταβάλουν εισφορές στο νέο ταμείο ΕΦΚΑ.
Τραγελαφικές καταστάσεις ζουν όσοι έχουν την ατυχία να καταβάλουν εισφορές στο νέο ταμείο ΕΦΚΑ. Μετά τους αρχικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για μειώσεις των εισφορών η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί ασφαλισμένοι είναι εντελώς διαφορετική.
Τα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας βρίθουν λαθών και όλα αυτά δέκα μόλις ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής τους.
Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως το 2018 θα έχει ξεμπλέξει τελικά το κουβάρι της καταβολής εισφορών με τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα και τους συμψηφισμούς.
Ο ίδιος ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος παραδέχθηκε στη Βουλή πως τα δυο τελευταία χρόνια διέκοψαν την ασφάλισή τους περισσότεροι από 81.000 εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν πέσει υπερβολικά αφού από τα 1.194.000 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν σταλεί έχουν πληρωθεί μόλις 323.600.
Ιστορίες καθημερινής τρέλας
Όπως αποκαλύπτεται από ειδοποιητήριο που εστάλη σε ελεύθερο επαγγελματία – ασφαλισμένο στον πρώην ΟΑΕΕ χωρίς εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα το 2015 που ήταν παράλληλα ασφαλισμένος στο ΙΚΑ για πλήρη μισθωτή απασχόληση 25 ημερών ανά μήνα, το σύστημα τον θεωρεί ως ελεύθερο επαγγελματία και αυθαίρετα έχει βεβαιώσει τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα για το 2015 ύψους 501 ευρώ/μήνα, με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώσει 145,08 ευρώ αντί του πραγματικού 0 ευρώ που θα έπρεπε να είναι η εισφορά του.
Όπως σημειώνουν ειδικοί της ασφάλισης, με βάση τον νόμο θα έπρεπε να είχε μηδενικές εισφορές από τη δραστηριότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας, ενώ οι εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση έχουν, κανονικά, καταβληθεί.
Σύμφωνα με άλλο ειδοποιητήριο, επαγγελματίας ασφαλισμένος στον πρώην ΟΑΕΕ που ήταν και μισθωτός, αλλά, δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε ελεύθερο επάγγελμα, θα έπρεπε να πληρώσει εισφορά με βάση το εισόδημα του 2015 και εάν αυτό ήταν μικρότερο του κατώτατου ετήσιου (7.032 ευρώ) θα όφειλε να καταβάλει 158 ευρώ.
Όμως, το σύστημα θεωρεί ότι ο ασφαλισμένος συνεχίζει να είναι και μισθωτός (γεγονός που δεν ισχύει) και υπολογίζει τις εισφορές στο πραγματικό και όχι στο κατώτατο εισόδημα με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να καλείται να πληρώσει 58,22 ευρώ αντί του πραγματικού 158 ευρώ.
Τι απαντάει η διοίκηση του ΕΦΚΑ
Την ίδια ώρα η διοίκηση του ΕΦΚΑ διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους για τους «μπλοκάκηδες» ότι όχι μόνο δεν αφαίρεσε τίποτα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα και δεν αδίκησε σε ό,τι έπρεπε να ισχύει αλλά απεναντίας αναγνώρισε, πρόσθεσε και αποκατέστησε έτσι ασφαλιστικά όσους πραγματικά υπάγονταν σε αυτήν.
Όσο για τα ειδοποιητήρια όπως αυτό που σας παρουσιάζουμε παραπάνω ο οργανισμός τα θεωρεί ως λάθη που θα διορθωθούν στην πορεία.
Συγκεκριμένα ο ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το «μπλοκάκι» σ΄αυτήν την κατηγορία απασχολούμενων με μπλοκάκι που ουσιαστικά παρέχει εξαρτημένη εργασία επιβλήθηκε σταδιακά και μεθοδευμένα από όσους προσδοκούσαν οφέλη από την απορύθμιση της εργασίας.
Μάλιστα δεν θεωρεί επιβάρυνση αλλά δίκαιη μεταχείριση την διπλή εισφορά που καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί που απασχολούνται παράλληλα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αναφέροντας «το γεγονός, βέβαια, ότι με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς και για τους μετά το 1992 ασφαλισμένους, αυτού του είδους η παροχή των υπηρεσιών δεν υποχρέωνε σε υπολογισμό και καταβολή εισφορών, δε σημαίνει ότι υπάρχει είτε πρόσθετη επιβάρυνση είτε άδικη μεταχείριση είτε εσφαλμένη και ανισότιμη εφαρμογή του Νόμου για αυτούς».
Ο ΕΦΚΑ στην ίδια ανακοίνωσή αναλύει τις τρεις περιπτώσεις εργαζομένων που χρησιμοποιούν για την εργασία που προσφέρουν δελτία παροχής υπηρεσιών – «μπλοκάκια» και διευκρινίζει ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις κάθε κατηγορίας.
α) Σε εργαζόμενους με ΔΠΥ (μπλοκ) σε δύο το πολύ εργοδότες (άρθρο 39, παρ. 9, Νόμος 4387/2016)
β) Σε εργαζόμενους με πάνω από δύο εργοδότες
γ) Σε μισθωτούς που έχουν παράλληλα με την πραγματική μισθωτή εργασία και ΔΠΥ (μπλοκ)
– Στην πρώτη περίπτωση που είναι και η συντριπτικά μεγαλύτερη, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα και δόθηκε η δυνατότητα στον εργαζόμενο να προσφέρει πραγματικά μισθωτή και εξαρτημένη απασχόληση με ΔΠΥ – μπλοκ, με αντίστοιχη υποχρέωση του εργοδότη να προστατέψει τη δουλειά, το μισθό και την ασφάλισή του.
Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι δεν μπορούσε να επιβάλει στον εργαζόμενο την υποχρέωση να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, όπως άλλωστε συμβαίνει για κάθε δικαίωμα, αλλά του έδωσε τη δυνατότητα, εφόσον θέλει και εκτιμάει ότι μπορεί και τον συμφέρει, να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και της προστατευόμενης διαδικασίας για την άσκησή του.
Αυτή η προστασία σημαίνει τη γνωστοποίηση της πραγματικής εργασιακής και ασφαλιστικής του κατάστασης με σκοπό να ενεργοποιηθούν τα ίδια στο πλαίσιο της σχετικής αρμοδιότητάς τους έτσι ώστε να προχωρήσουν στην ασφαλιστική τους τακτοποίηση ως μισθωτών (εισφορά εργαζόμενου 6,67%, εργοδότη 13,33%).
Αυτή άλλωστε ήταν η διαδικασία μέχρι σήμερα ακόμα και για την επίσημα αναγνωρισμένη εξαρτημένη σχέση εργασίας από τους εργοδότες, αν αυτή δεν ανταποκρινόταν στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις απέναντι στον εργαζόμενο και ο ίδιος επέλεγε ή αναγκαζόταν να προσφύγει στα αρμόδια ασφαλιστικά όργανα και δικαστήρια (ασφαλιστικός φορέας, τοπική διοικητική επιτροπή, διοικητικά δικαστήρια).
-Στη δεύτερη περίπτωση ο εργαζόμενος που προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από δύο εργοδότες, στους οποίους και εκδίδει ΔΠΥ – μπλοκ, τη βάση υπολογισμού των εισφορών του θα αποτελεί το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα (έσοδα – έξοδα) του προηγούμενου έτους όπως αυτό θα προκύπτει από τα δελτία που θα εκδίδει και θα παρέχει.
Τούτο προκύπτει αβίαστα και καλοπροαίρετα από τη ρύθμιση του Νόμου για τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα τους και όχι με τις ασφαλιστικές κλάσεις που προέβλεπε το τότε ασφαλιστικό καθεστώς. Η όποια διαφωνία εγείρεται εν προκειμένω, δεν αφορά στον τρόπο υπολογισμού από πλευράς ΕΦΚΑ αλλά στο κριτήριο που έχει επιλεχθεί νομοθετικά για τις ασφαλιστικές καταβολές αυτού του είδους αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων, δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών.
-Στην τρίτη περίπτωση, αυτή δηλαδή των μισθωτών που έχουν και εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών – μπλόκ, η βάση υπολογισμού των εισφορών τους για την παροχή υπηρεσιών πέραν της μισθωτής εργασίας θα είναι το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα – έσοδα που θα έχουν από την προσφορά των υπηρεσιών τους εκτός των μισθωτών υπηρεσιών.
Το γεγονός, βέβαια, ότι με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς και για τους μετά το 1992 ασφαλισμένους, αυτού του είδους η παροχή των υπηρεσιών δεν υποχρέωνε σε υπολογισμό και καταβολή εισφορών, δε σημαίνει ότι υπάρχει είτε πρόσθετη επιβάρυνση είτε άδικη μεταχείριση είτε εσφαλμένη και ανισότιμη εφαρμογή του Νόμου για αυτούς.
Αντίθετα, πρόκειται για την εφαρμογή της βασικής επιλογής του Νόμου για την υποχρέωση καταβολής εισφορών για κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα με βάση το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα απ’ αυτήν (έσοδα – έξοδα) πέραν της μισθωτής απασχόλησης, για την οποία και εξακολουθεί να υφίσταται ο υπολογισμός και η καταβολή εισφορών με το καθεστώς των μισθωτών.
Πάντως παρά τις διευκρινίσεις και το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ το μπάχαλο με την αποστολή «λάθος» ειδοποιητηρίων προς τους ασφαλισμένους συνεχίζεται ,καθώς φουντώνουν και οι αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες που με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν προς πάσα κατεύθυνση πως αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.
ολες οι ειδησεις
- Γωγώ Μαστροκώστα: Δείτε την τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση 4 χρόνια πριν
- Τι ακριβώς είναι η νόσος ALS από την οποία πέθανε ο Παρασκευάς Άντζας (Βίντεο)
- ΗΠΑ: Νέοι ισχυρισμοί από το «Insider» για «λείψανα τεσσάρων ειδών εξωγήινης ζωής» από συντρίμμια UFO
- Σταύρος Φλώρος: Έχω κάνει ένα χειρουργείο στο δεξί πόδι και όλα πάνε πολύ καλά, σήμερα θα κάνω το δεύτερο και θέλω να προσευχηθείτε για εμένα
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr