29 Δεκεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 21:40'
Τελευταία ενημέρωση: 21:48'

Οργή Τραμπ για την επίθεση στην κατοικία του Πούτιν: «Είμαι πολύ θυμωμένος με το Κίεβο» – «Τακτικισμοί του Κρεμλίνου», λέει ο Ζελένσκι

Οι δηλώσεις έρχονται μία ημέρα μετά τη συνάντηση Τραμπ–Ζελένσκι στη Φλόριντα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει για πρόοδο προς συμφωνία.

Δημοσίευση: 21:40’
Τελευταία ενημέρωση: 21:48’

Οι δηλώσεις έρχονται μία ημέρα μετά τη συνάντηση Τραμπ–Ζελένσκι στη Φλόριντα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει για πρόοδο προς συμφωνία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν «πολύ θυμωμένος» όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον ενημέρωσε πως, σύμφωνα με τη Μόσχα, η Ουκρανία επιχείρησε να πλήξει με drones την προεδρική του κατοικία στη βόρεια Ρωσία — ισχυρισμό που το Κίεβο απορρίπτει ως κατασκευή με στόχο να υπονομευτούν οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. 

«Είναι άλλο πράγμα να είσαι επιθετικός και άλλο να επιτίθεσαι στο σπίτι κάποιου… Δεν είναι η σωστή στιγμή για τίποτα από αυτά», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό «σήμερα από τον πρόεδρο Πούτιν» και ότι θα φανεί αν υπάρχουν αποδείξεις: «Θα το διαπιστώσουμε». 

Η Ρωσία, δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι η επίθεση σημειώθηκε το διάστημα 28-29 Δεκεμβρίου στη Νοβγκορόντ, με χρήση 91 μακράς εμβέλειας drones, τα οποία —κατά τη ρωσική εκδοχή— καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα χωρίς ζημιές ή τραυματισμούς. Η Μόσχα δεν παρουσίασε δημόσια τεκμήρια, ενώ προειδοποίησε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες» και έκανε λόγο για αναθεώρηση της διαπραγματευτικής της στάσης. 

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Τραμπ για επίθεση με drones στην προεδρική κατοικία – «Σοκαρισμένος» ο Αμερικανός πρόεδρος – «Τέλος οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο»

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Τραμπ για επίθεση με drones στην προεδρική κατοικία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία –σύμφωνα με το Κρεμλίνο– τον ενημέρωσε πως η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με drones κατά της ρωσικής προεδρικής κατοικίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εμφανίζεται «σοκαρισμένος».

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Μόσχα προτίθεται να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την επίτευξη ειρήνης, προειδοποιώντας ωστόσο πως η ρωσική διαπραγματευτική θέση θα αναθεωρηθεί. Από την αμερικανική πλευρά, ο Τραμπ και οι βασικοί του σύμβουλοι φέρονται να ενημέρωσαν αναλυτικά τον Πούτιν για τις επαφές τους με την ουκρανική πλευρά, καθώς και για τις συζητήσεις γύρω από την ανάγκη να προχωρήσει το Κίεβο σε «ουσιαστικά βήματα»προς μια διευθέτηση.

Την επικοινωνία των δύο ανδρών επιβεβαίωσε –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, χαρακτηρίζοντάς την «θετική», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες ή επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε ότι η Ουκρανία σχεδίασε τέτοια επίθεση και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «στρώνει το έδαφος» για χτυπήματα σε κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, επιχειρώντας παράλληλα να δημιουργήσει ρήγμα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Κίεβο, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές για ειρηνευτική διευθέτηση. 

Οι δηλώσεις έρχονται μία ημέρα μετά τη συνάντηση Τραμπ–Ζελένσκι στη Φλόριντα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει για πρόοδο προς συμφωνία, παραδεχόμενος ωστόσο ότι παραμένουν «ακανθώδη»ζητήματα, κυρίως στο πεδίο των εδαφικών διεκδικήσεων. 


TOP NEWS

uncached