Βουλή: Ερώτηση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επανένταξη αγροτών στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ
Aναφέρουν ότι όταν προσέρχονται οι αγρότες στον πάροχο, ώστε να τακτοποιήσουν – ρυθμίσουν τις οφειλές του 2024 προς την ΔΕΗ, λαμβάνουν την ενημέρωση ότι έχουν απωλέσει την ένταξη του προγράμματος ΓΑΙΑ
Aναφέρουν ότι όταν προσέρχονται οι αγρότες στον πάροχο, ώστε να τακτοποιήσουν – ρυθμίσουν τις οφειλές του 2024 προς την ΔΕΗ, λαμβάνουν την ενημέρωση ότι έχουν απωλέσει την ένταξη του προγράμματος ΓΑΙΑ
Νομοθετική παρέμβαση για την επανένταξη των αγροτών στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» και απεξάρτηση του προγράμματος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ζητούν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και την απευθύνουν στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ενώ το πρόγραμμα ένταξης στο ΓΑΙΑ είναι ανεξάρτητο από το πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν έως 31-12-2023, και σε περίπτωση μη καταβολής τριών ρυθμισμένων δόσεων, ο αγρότης απεντάσσεται μόνο από το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών και όχι από το πρόγραμμα ΓΑΙΑ, εντούτοις, υπάρχουν αναφορές και διαμαρτυρίες αγροτών, που αναφέρουν ότι έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις τους που αφορούν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ, εξαιτίας ληξιπρόθεσμων λογαριασμών που γεννήθηκαν εντός του 2024.
Περαιτέρω, αναφέρουν ότι όταν προσέρχονται οι αγρότες στον πάροχο, ώστε να τακτοποιήσουν – ρυθμίσουν τις οφειλές του 2024 προς την ΔΕΗ, λαμβάνουν την ενημέρωση ότι έχουν απωλέσει την ένταξη του προγράμματος ΓΑΙΑ, η οποία δεν δύναται να επανέλθει.
«Πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση υπέρ των αγροτών, κατά τρόπο ώστε να συνεχίσει το πρόγραμμα ΓΑΙΑ να εκπληρώνει τους σκοπούς μακροχρόνια για τους οποίους υλοποιήθηκε», αναφέρουν οι βουλευτές με επικεφαλής τον Βασίλη Κόκκαλη και ζητούν:
-η συνέχιση της ένταξης στο πρόγραμμα να μην εξαρτάται από τις τυχόν οφειλές, πόσω μάλλον όταν αυτές δημιουργούνται στο τρέχον έτος,
-οι πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες οφειλές να υπάγονται σε υποχρεωτική εκ μέρους του παρόχου ρύθμιση ή εξόφληση και
-να ενταχθούν εκ νέου οι αγρότες στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ των οποίων οι συμβάσεις με τον πάροχο καταγγέλθηκαν εξαιτίας τρεχουσών οφειλών έτους 2024.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ξεκινά άμεσα η καλλιεργητική περίοδος, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος του αγροτικού ρεύματος θα επηρεάσει την αγροτική παραγωγή και υπενθυμίζουν ότι το πρόγραμμα ΓΑΙΑ αφορά σε μια πολιτική πρόβλεψη που αποσκοπεί στην μακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτών και στην μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ολες οι ειδησεις
- Δίκη Τεμπών: Όταν η αίθουσα δεν χωρά την αλήθεια – Από τις «εικόνες ντροπής» στις γκρίζες ζώνες μιας εθνικής τραγωδίας
- USS GHW Bush: Ποιες οι επιχειρησιακές δυνατότητες του 3ου αεροπλανοφόρου που στέλνει στον Κόλπο ο Τραμπ
- Τίρανα: Σοβαρά επεισόδια σε διαδήλωση κατά του Ράμα – Μολότοφ και συγκρούσεις
- Ρωσία: Ο κλοιός στο Διαδίκτυο σφίγγει – Μπλόκα σε WhatsApp, Telegram και VPN εν μέσω πολέμου
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr