Υπουργείο δικαιοσύνης: Νέος δικαστικός χάρτης – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Φλωρίδη
Ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αλλάζει την αρχιτεκτονική δομή της με στόχο την επιτάχυνση αλλά και την αποσυμφόρηση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων
Ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αλλάζει την αρχιτεκτονική δομή της με στόχο την επιτάχυνση αλλά και την αποσυμφόρηση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας.
Ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αλλάζει την αρχιτεκτονική δομή της με στόχο την επιτάχυνση αλλά και την αποσυμφόρηση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων. Αφορά ουσιαστικά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των δικαστηρίων. Ο πρώτος που την επιχείρησε ήταν πριν από 113 χρόνια, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ISSI)
Με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης:
– Ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, δηλαδή των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ώστε το σύνολο των δικαστών να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού (αστικές και ποινικές) με αποτέλεσμα την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.
Αυξάνεται ο αριθμός των δικαστών με την ενσωμάτωση άλλων 962 ειρηνοδικών, οι οποίοι θα μπορούν να δικάσουν και υποθέσεις που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν.
Με την κατάργηση των ειρηνοδικείων ή την μετατροπή τους σε μικρά πρωτοδικεία, θα ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις που λιμνάζουν και θα εξορθολογιστεί η κατανομή του όγκου των υποθέσεων σε δικαστήρια που είναι υπερφορτωμένα. Είναι κοινό μυστικό πως σε άλλα δικαστήρια της χώρας υπάρχει τεράστιος όγκος υποθέσεων και σε άλλα όχι. Στην Αττική, για παράδειγμα, όπου έχουμε ένα υδροκέφαλο πρωτοδικείο της Αθήνας, θα προστεθούν ακόμη 6 ειρηνοδικεία, τα οποία θα μπορούν να εκδικάζουν οικονομικές υποθέσεις με αντικείμενο έως 250.000 ευρώ.
– Επανασχεδιάζονται ορθολογικά οι δικαστικοί σχηματισμοί της χώρας. Στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) θα λειτουργούν πρωτοβάθμια δικαστήρια, δηλαδή το Πρωτοδικείο καθώς και περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.
– Τέλος, με το νομοσχέδιο οι αρμοδιότητες των Προϊσταμένων των Δικαστηρίων επικεντρώνονται στα δικαστικά και δικαιοδοτικά τους καθήκοντα.
ολες οι ειδησεις
- «Παράθυρο στον εγκέφαλο» η γραφή – Μπορεί να αποκαλύψει τη γνωστική παρακμή
- Πέντε λύσεις για να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά περιστέρια στα μπαλκόνια (Βίντεο)
- Τέλος εποχής για το «The Late Show»: Η εκπομπή που τα έβαλε με τον Τραμπ, έσβησε τα φώτα μετά από 33 χρόνια (Βίντεο)
- Τηλεφωνικές απάτες σε Δυτική Μακεδονία και Δράμα: Συνελήφθησαν δύο άτομα – Πάνω από 120.000 ευρώ η λεία
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr