current views are: 6

19 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση06:16

Υπουργείο Παιδείας: Με μάνατζερ θα λειτουργούν τα ΑΕΙ – Τα νεότερα για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Την τοποθέτηση μάνατζερ σε θέσεις ευθύνης στα ΑΕΙ με στόχο τη σαφή δημοσιονομική διαχείριση των ιδρυμάτων στο πρότυπο αντίστοιχων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, εξετάζει η Υπουργός Παιδείας ενόψει του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Δημοσίευση 06:16’

Την τοποθέτηση μάνατζερ σε θέσεις ευθύνης στα ΑΕΙ με στόχο τη σαφή δημοσιονομική διαχείριση των ιδρυμάτων στο πρότυπο αντίστοιχων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, εξετάζει η Υπουργός Παιδείας ενόψει του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Την ανάγκη για μια πιο τεχνοκρατική δημοσιονομική διαχείριση δείχνουν να έχουν τα πανεπιστήμια της χώρας και με αφορμή αυτό η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επεξεργάζεται την προοπτική τοποθέτησης μάνατζερ στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εισήγηση η οποία μπορεί να γίνει ενόψει του νέου νόμου πλαισίου.

Βέβαια, η δημοσιοποίηση του νόμου θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς το υπουργείο Παιδείας παρότι έχει συγκεκριμένες θέσεις εμφανίζεται να επιθυμεί να τις επεξεργαστεί με βάση και τις προτάσεις των πανεπιστημιακών, όπως φάνηκε και σε εκδήλωση του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. το απόγευμα της Τρίτης, στην οποία μετείχαν η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Αγγελος Συρίγος. Στην εκδήλωση πήραν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης περίπου 70 πανεπιστημιακοί.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε πως θα θεσμοθετηθεί θέση γενικού διευθυντή ή μάνατζερ στο ΑΕΙ, που θα έχει αρμοδιότητες στα οικονομικά θέματα του ιδρύματος. «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο ρόλος του», ελέχθη από την κ. Κεραμέως. Ηδη, πάντως, στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν ενστάσεις για το θέμα, αφού σε πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται διεύθυνση ή τμήμα εντός των ΑΕΙ με αρμοδιότητες στη διαχείριση οικονομικών υποθέσεων και ελεγκτικές.

Στην εκδήλωση η ηγεσία του υπουργείου ανέφερε ότι θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, όπως προβλέπει και το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τον ρόλο του Συμβουλίου σε σχέση με τον πρύτανη. Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου είναι κρίσιμες (π.χ. εάν θα έχει αρμοδιότητα να επιλέγει τον πρύτανη ή να προκρίνει τριάδα υποψηφίων πρυτάνεων), αφού υπάρχουν αντιδράσεις και από τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. και στελέχη που έχουν φιλοδοξίες να εκλεγούν στη θέση πρύτανη.

Τέλος, την πρώτη έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης για το 2020, υπέβαλε χθες στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κων. Τασούλα, ο πρόεδρος της Αρχής Π. Μήτκας, παρουσία του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων B. Διγαλάκη. «Τα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό των αποφοίτων μας σε σχέση με αυτούς που εγγράφονται στο σύνολο των πανεπιστημίων είναι κοντά στο 50%», είχε τονίσει ο κ. Μήτκας.

Αναμονή για πανεπιστημιακή αστυνομία

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αυτό ανέφερε η ίδια σε εκπομπή του Mega, λέγοντας ότι κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης έχει κατατεθεί προσφυγή στην οποία υποστηρίζεται ότι είναι αντισυνταγματική. Ετσι, το υπουργείο αναμένει την απόφαση του ΣτΕ. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας δήλωσαν ότι ο νόμος προβλέπει την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και άρα είναι απαραίτητη η αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.


σχετικα αρθρα