22 Οκτωβρίου 2025
Δημοσίευση: 23:11'

«Χαστούκι» από τη Χάγη: Το Ισραήλ «δεν απέδειξε» τους ισχυρισμούς για την UNRWA – Διέταξε να διασφαλίσει τις ανάγκες των αμάχων

«Επονείδιστη» απόφαση λέει το Ισραήλ, η Τουρκία χαιρετίζει την «καταδίκη των παραβιάσεων».

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 23:11’
Χάγη
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

«Επονείδιστη» απόφαση λέει το Ισραήλ, η Τουρκία χαιρετίζει την «καταδίκη των παραβιάσεων».

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη εξέδωσε σήμερα μια σημαντική απόφαση, κρίνοντας ότι το Ισραήλ έχει νομική υποχρέωση να διασφαλίζει την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το πάνελ των 11 δικαστών, το Ισραήλ είναι πλέον υποχρεωμένο να υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες ανθρωπιστικής αρωγής που παρέχουν τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένης ρητά και της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Το Δικαστήριο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας στην απόφασή του ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να τεκμηριώσει (δεν παρείχε αποδείξεις) τους ισχυρισμούς του ότι σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της UNRWA είναι μέλη της Χαμάς.

Οργισμένη αντίδραση από το Ισραήλ

Η απόφαση προκάλεσε την οργή του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, χαρακτήρισε τη συμβουλευτική γνώμη του Δικαστηρίου «επονείδιστη».

«Επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ισραήλ… Θα πρέπει να κατηγορούν τους εαυτούς τους. Αυτά τα όργανα [του ΟΗΕ] έγιναν βάση αναπαραγωγής για τρομοκράτες. Πάρτε για παράδειγμα την UNRWA… έναν οργανισμό που υποστήριξε τη Χαμάς για χρόνια», δήλωσε ο κ. Ντανόν.

Ικανοποίηση στην Τουρκία

Αντίθετα, η Τουρκία χαιρέτισε την απόφαση. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η γνωμοδότηση του ICJ «καταδεικνύει σαφώς τις παραβιάσεις του νόμου από το Ισραήλ».

Η Άγκυρα υποστήριξε ότι η παρεμπόδιση της βοήθειας και η στοχοποίηση του προσωπικού του ΟΗΕ από πλευράς Ισραήλ συνιστούν «παραβίαση της διεθνούς έννομης τάξης» και ότι οι προσπάθειες του Ισραήλ να υπονομεύσει την UNRWA είναι «παράνομες». Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε τέλος ότι η Τουρκία «συνέβαλε στη διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου με γραπτές και προφορικές καταθέσεις».


TOP NEWS

uncached