current views are: 33

27 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση07:09

CNNi: Όταν ο Πούτιν χρησιμοποιεί τη λέξη «πυρηνικά» κερδίζει την προσοχή των πάντων – «Μεταφράζοντας» τις κινήσεις της Ρωσίας

Ο Πούτιν απειλεί εδώ και ένα χρόνο με τη χρήση τους στην Ουκρανία, την ώρα που η στρατιωτική του επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα

Δημοσίευση 07:09’
Πούτιν
epa10522819 Russian President Vladimir Putin operates a Mi-171A2 helicopter flight simulator at the training centre of the Ulan-Ude Aviation Plant, part of the Rostec’s Russian Helicopters manufacturing company, in Ulan-Ude, the Republic of Buryatia, Russia, 14 March 2023. Putin is on a working trip to Buryatia, where he visited the Ulan-Ude Aviation Plant, one of Russia’s leading helicopter manufacturers. EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ο Πούτιν απειλεί εδώ και ένα χρόνο με τη χρήση τους στην Ουκρανία, την ώρα που η στρατιωτική του επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα

Ο Πούτιν σχεδιάζει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, τον γειτονικό σύμμαχο από το έδαφος του οποίου οργάνωσε μέρος της εισβολής του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί τη λέξη «πυρηνικά» κερδίζει την προσοχή των πάντων. Ο κόσμος τρομάζει. Και αυτός φαίνεται να είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τη χρησιμοποίησε, επισημαίνει σε ανάλυσή του το CNNi.

Όμως η παγκόσμια σκηνή θα πρέπει τώρα να διαβάσει τα… ψιλά γράμματα πίσω από τα λεγόμενα του ρώσου προέδρου.

Πιεσμένος ο Πούτιν

Η μεταφορά των όπλων που σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι στρατηγικά πυρηνικά όπλα –αυτοί οι τεράστιοι διηπειρωτικοί πύραυλοι που, εάν εκτοξευτούν, μπορούν να σκοτώσουν χιλιάδες ανθρώπους. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρότερα, αλλά ισχυρά, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης.

Ο Πούτιν απειλεί εδώ και ένα χρόνο με τη χρήση τους στην Ουκρανία, την ώρα που η στρατιωτική του επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν, ενδεχομένως, να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των όσων ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αυτή την περίοδο. Και αυτό γιατί οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν μεν τις ουκρανικές πόλεις από αέρος, ωστόσο οι μονάδες που βρίσκονται στην ξηρά δεν έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο. Την ίδια ώρα, πέραν μερικών νέων εμπορικών συμφωνιών, ο Πούτιν δεν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε από την συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Σι

Όπως σημειώνει το CNNi, η Ρωσία μοιάζει, τώρα, σαν ο πιο αδύναμος συνεργάτης στη διμερή αυτή σχέση. Και σαν να μην του έφταναν αυτά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αντιμέτωπος και με ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης, που έχει εκδοθεί σε βάρος του.

Ας δούμε, όμως, λίγο τα «ψιλά γράμματα».

Ο Πούτιν κατηγορεί για την κίνησή του αυτή την «άλλη πλευρά», λέγοντας πως αποτελεί απάντηση στη βρετανική αποστολή αντιαρματικών πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία. Αυτό, κατά τον Πούτιν, είναι μια σοβαρή κλιμάκωση. Η Βρετανία, με τη σειρά της, το αρνείται, εξηγώντας ότι τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται μόνο για συμβατικούς σκοπούς.

Τα πυρηνικά και η Λευκορωσία

Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει εγκαταστάσεις για την αποθήκευση τακτικών πυρηνικών όπλων, λέγοντας παράλληλα πως θα είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν είπε συγκεκριμένα πότε θα μεταφερθούν εκεί τα όπλα. Υποστήριξε, όμως, ότι η Ρωσία έχει ήδη 10 αεροσκάφη που είναι ικανά να μεταφέρουν τα πυρηνικά αυτά όπλα αλλά και τα πυραυλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Iskander, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, όμως, είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως δεν σκοπεύει να μεταφέρει τον έλεγχο των όπλων αυτών στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ζητάει εδώ και καιρό πυρηνικά. Δύο Αμερικανοί πρώην διπλωμάτες, με τους οποίους μίλησε το CNNi, θεωρούν ότι η κίνηση αυτή είναι μάλλον περίεργη.

Ο Λουκασένκο, υποστηρίζουν, έχει υπογράψει το 1994 συμφωνία που προβλέπει ότι η Λευκορωσία θα έπρεπε να παραδώσει τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, που κατείχε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Γιατί λοιπόν να αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο ο Πούτιν;

20220625PutinLukashenko

Ένας διπλωμάτης υπογραμμίζει ότι τα όπλα θα πρέπει να διατηρούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, που θα βρίσκονται μόνιμα στα εδάφη της Λευκορωσίας –κάτι που δείχνει ότι ο Λουκασένκο είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του Πούτιν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν ατάραχη μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου. Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντριάν Γουάστον, είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις επιπτώσεις από τις ανακοινώσεις του Πούτιν. Συμπλήρωσε, όμως, ότι: «Δεν έχουμε διαπιστώσει κανέναν λόγο για να αναπροσαρμόσουμε την στάση μας στον τομέα των πυρηνικών, ούτε και ενδείξεις πως η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Παρά την ψύχραιμη στάση των ΗΠΑ, είναι δεδομένο ότι η μεταφορά των όπλων αυτών στη Λευκορωσία θα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στους νατοϊκούς συμμάχους Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία.

Και αδιαμφισβήτητα, αυτό αυξάνει το επίπεδο απειλής στην Ευρώπη –κάτι που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε σκοπίμως.


σχετικα αρθρα