current views are: 281

27 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση06:55

«Μάξιμος Σαράφης»: Εμφανίζονταν ως «άνθρωπος της αγοράς» με ανύπαρκτη εταιρεία με έδρα στο Αμπού Ντάμπι – Πως έπειθε τα θύματά του

Το Σάββατο ενώπιον του ανακριτή θα εμφανιστούν όχι μόνο ο «Μάξιμος Σαράφης» αλλά και οι άλλοι κατηγορούμενοι προκειμένου να απολογηθούν.

Δημοσίευση 06:55’
Σαράφη

Το Σάββατο ενώπιον του ανακριτή θα εμφανιστούν όχι μόνο ο «Μάξιμος Σαράφης» αλλά και οι άλλοι κατηγορούμενοι προκειμένου να απολογηθούν.

Ο «Μάξιμος Σαράφης»  μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ υποστηρίζει ότι οι βαριές κατηγορίες εις βάρος του αποτελούν …αντίποινα αλλά η εξονυχιστική έρευνα των αστυνομικών του  Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων δείχνει ότι μαζί με άλλα άτομα είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση έχοντας μάλιστα το ρόλο του «σωτήρα»-χρηματοδότη  σε επιχειρηματίες για δάνεια.

Το Σάββατο ενώπιον του ανακριτή θα εμφανιστούν όχι μόνο ο «Μάξιμος Σαράφης» αλλά και οι άλλοι κατηγορούμενοι προκειμένου να απολογηθούν. Μέχρι στιγμής οι συλληφθέντες είναι τρεις ενώ από την έρευνα των έμπειρων αξιωματικών υπάρχουν και άλλα πέντε άτομα μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα που εμφανίζεται ως δικηγόρος .

Το newpost σας αποκαλύπτει τη δράση  των «σωτήρων» μέσα από τα στοιχεία της έρευνας

Η ανύπαρκτη εταιρεία

Οι κατηγορούμενοι εμφάνιζαν στα θύματά τους  μία ανύπαρκτη εταιρεία με με έδρα το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα .Την παρουσίαζαν ως χρηματομεσιτική εταιρεία (brokers) – «κολοσσό».Είχαν φτιάξει μάλιστα και ιστοσελίδα για να πείθουν τα θύματά τους. Σε περιπτώσεις που τα θύματα  δεν πείθονταν από τα λεγόμενα των κατηγορουμένων κι απαιτούσαν να συνομιλήσουν με στελέχη της  εταιρείας προκειμένου να διαπιστώσουν σε ποιο στάδιο βρισκόταν η δανειοδότησή τους, οι κατηγορούμενοι επιστράτευαν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία δήθεν ανήκε  σε στέλεχος της επίμαχης χρηματομεσιτικής εταιρείας με την οποία έδιναν τις απαραίτητες εξηγήσεις που θα καθησύχαζαν τους φόβους τους.

Στόχευαν κυρίως σε πληγείσες οικονομικά επιχειρήσεις αλλά η δράση τους επεκτάθηκε σε νέες επιχειρήσεις αλλά και υγιείς επιχειρήσεις .Έταζαν όρους  δανεισμού (επιτόκια, εγγυήσεις κλπ.) ιδιαίτερα ευνοϊκούς αλλά και προσφερόμενα ποσά, υπέρογκα και θελκτικά (χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ).

Τα παρουσίαζαν όλα ιδανικά  και απομάκρυναν  έτσι από τα θύματά τους κάθε δεύτερη σκέψη  τα οποία και προχωρούσαν σε επαγγελματική συνεργασία μαζί τους .

Ο Ηγετικός Ρόλος του «Μάξιμου Σαράφη»

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταθέσεις ηγετικό ρόλο είχε ο «Μάξιμος Σαράφης .»,ένα άτομο με χρόνια επαγγελματική σταδιοδρομία ως σύμβουλος επιχειρήσεων, σύμβουλος marketing, σύμβουλος επενδύσεων, εμφανιζόμενος ως υπεύθυνος  εταιρείας , με έδρα στην οδό Πανεπιστημίου . Μέσω του κοινωνικού και επαγγελματικού του κύκλου, αναζητούσε υποψήφιους δανειολήπτες στα πρόσωπα συνήθως ιδιοκτητών επιχειρήσεων οι οποίοι δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους θέση ή έστω την ανάγκη τους για άμεση επιχειρηματική ανάπτυξη, τους παρουσίαζε ως εναλλακτική λύση τη δανειοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων  απευθείας ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας την οποία παρουσιαζόταν να εκπροσωπεί στην Ελλάδα .

Στα υποψήφια θύματα δικαιολογούσε την ανάγκη μεσιτείας της εν λόγω εταιρείας ως υποχρεωτική λύση, ισχυριζόμενος ότι η απευθείας έντοκη δανειοδότηση φυσικών προσώπων ή επιχειρήσεων από αραβικά τραπεζικά ιδρύματα αντίκειται στα μουσουλμανικά θρησκευτικά ήθη και συνεπάγεται κοπιώδη γραφειοκρατία και μακρά αναμονή.

Μάλιστα, ανέφερε στα θύματά του πως η ως άνω «δανειοδότηση» θα λάμβανε χώρα με τη μορφή χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων των υποψήφιων δανειοληπτών, τα οποία θα έπρεπε να κοστολογηθούν σε ποσά άνω των 10.000.000ευρώ, καθώς μόνο σε αυτά τα οικονομικά επίπεδα θα λάμβανε συνεργασία με την εταιρεία .Η αμοιβή του : στο 4-8% επί του ποσού αυτής, όπως συνήθως συμφωνούνταν στα ιδιωτικά συμφωνητικά συνεργασίας ενώ η συμφωνηθείσα προκαταβολή του προσαρμοζόταν κατά περίπτωση, αγγίζοντας έως και τα 100.000 ευρώ.Μάλιστα έβαζε τους πελάτες να κάνουν  business plan γραμμένο στα αγγλικά   για να σταλεί στην…εταιρεία στο Αμπού Ντάμπι και να πάρει δήθεν έγκριση .

Η προέγκριση ερχόταν και τα θύματα όφειλαν να καταθέσουν το χρηματικό ποσό των 18.500 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό  στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να ασφαλιστεί η δανειοδότηση από ασφαλιστικές εταιρείες της Αραβικής χώρας. Μόνο που οι εταιρείες αυτές σύμφωνα με την έρευνα ήταν  κατά βάση  μη υπαρκτές ή προβληματικές «εταιρείες», με ληγμένες και μη ανανεωθείσες άδειες λειτουργίας ενώπιον της αρμόδιας Αρχής των Η.Α.Ε.,

Στη συνέχεια τα θύματα έπρεπε να καταβάλλουν σε τραπεζικό λογαριασμό των Η.Α.Ε. το χρηματικό ποσό των 49.650 ευρώ ως φόρο δανείου .

Με την πληρωμή και του «φόρου του δανείου», τα θύματα καλούνταν στη συνέχεια να καταβάλλουν το χρηματικό ποσό των15.000 ευρώ προς έκδοση πιστοποιητικού νομιμότητας της χρηματοδότησης.

Για όλη αυτή τη διαδικασία οι κατηγορούμενοι έδιναν στους πελάτες πλαστά παραστατικά κι αποδείξεις, τα οποία έφεραν λογότυπα των εμπλεκόμενων εταιρειών ,δίνοντας έτσι μία πλασματική εικόνα .

Ο «Μάξιμος Σαράφης « όταν έβλεπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι πελάτες θεωρούσαν την προκαταβολή υπέρογκη προσαρμοζόταν στις οικονομικές δυνατότητες των θυμάτων του παρέχοντας ακόμα και ευκολίες πληρωμής.

Το δεύτερο στάδιο της απάτης

Αντί δανείου οι κατηγορούμενοι παρουσίαζαν στα θύματά τους το εξής σενάριο:

«Ότι η δανειοδότηση/χρηματοδότησή τους θα λάμβανε χώρα μέσω ομολόγου  ύψους60.000.000 ευρώ, το οποίο διαχειριζόταν η ανύπαρκτη εταιρεία και θα διαμοιραζόταν σε ομάδα επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και τη δική τους. Η δικαιολογία ήταν πως η εν λόγω χρηματομεσιτική εταιρεία διαχειριζόταν αποκλειστικά τέτοιου επιπέδου ποσά κι ο μοναδικός τρόπος να χρηματοδοτηθούν ήταν να συμμετέχουν σε ομάδα επιχειρήσεων κι όχι κατά μόνας.  Έτσι «πάγωνε» χρονικά το αρχικό δάνειο .Η συνέχεια είχε ως εξής :Έλεγαν στους πελάτες ότι το  δάνειο έχει εγκριθεί αλλά το μπλοκάρει η Ευρώπη και η κεντρική Τράπεζα στη Γερμανία  και έδιναν άλλη διέξοδο  : να ανοίξουν νέο λογαριασμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έπρεπε να καταβάλλουν  αυτή τη φορά 55.200 ευρώ..

Οι κατηγορούμενοι έδειχναν στους πελάτες φωτογραφίες από τα ταξίδια τους στο Αμπού Ντάμπι ενώ έκαναν και « προσλήψεις « σε ανυποψίαστους ανθρώπους..Τους υπόσχονταν μάλιστα δελεαστική αμοιβή 2%επί του ποσού του δανείου, σε περίπτωση θετικής εξέλιξης της δανειοδότησης του νέου «πελάτη.

Η αρχή του τέλους

Η πρώτη καταγγελία στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ είχε υποβληθεί και μήνυση από άλλο θύμα από τον Απρίλιο του 2022.Ο Ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει με τα θύματα το ένα μετά το άλλο να καταθέτουν έγγραφα για την υπόθεση Οι έμπειροι αξιωματικοί υποψιάζονται ότι υπάρχουν και άλλοι εξαπατημένοι πελάτες


σχετικα αρθρα