«Ο Άλλος Άνθρωπος»: Στο εδώλιο ο Κώστας Πολυχρονόπουλος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Το βούλευμα καταπέλτης, τα τεράστια ποσά που χάθηκαν στον τζόγο και η παραπομπή
Το βούλευμα καταπέλτης, τα τεράστια ποσά που χάθηκαν στον τζόγο και η παραπομπή
Στο εδώλιο του κατηγορούμενου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα καθίσει στις 26 Ιουνίου, ο ιδρυτής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» που αντιμετωπίζει το κακούργημα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το αδίκημα της σύστασης συμμορίας.
Ο προσδιορισμός της δίκης ήρθε λίγους μήνες μετά το βούλευμα καταπέλτη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών στο οποίο ο Κώστας Πολυχρονόπουλος χαρακτηρίζεται ως «ιθύνων νους» καθώς καθόριζε τόσο τη στρατηγική εξαπάτησης μέσω δημόσιας προβολής των λογαριασμών των συγγενών του όσο και τις μεθόδους για τη «νομιμοποίηση» των χρημάτων μέσω τυχερών παιγνίων.
Σύμφωνα με το βούλευμα ο Κώστας Πολυχρονόπουλος έπαιρνε τα χρήματα από τις δωρεές του κόσμου που έμπαιναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια αυτά τα χρήματα τα «έπαιζε» σε παικτικούς λογαριασμούς που διατηρούσε στον ΟΠΑΠ.
Οι κινήσεις του κατέληξαν:
-
Σε απώλεια 141.841,55 ευρώ,
-
Σε ανάληψη 270.480,16 ευρώ σε μετρητά,
-
Σε πίστωση 186.414 ευρώ στον λογαριασμό του στη NOVIBET ΟΠΑΠ ΑΕ, από τα οποία χάθηκαν 156.217 ευρώ, ενώ αναλήφθηκαν 30.097 ευρώ.
«Η επικαλούμενη φιλανθρωπική του δράση δεν δικαιολογεί εκ προοιμίου την αδιαφανή διαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών από δωρεές ιδιωτών, ιδίως όταν αυτές δεν ήταν αποκλειστικά χρηματικές αλλά περιλάμβαναν και είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντική εργασία, γεγονός που μείωνε περαιτέρω τα έξοδα της δράσης» επισημαίνουν οι δικαστές.
Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση ήταν αρχικά ο γαμπρός του και η μητέρα του, με την τελευταία στο μεταξύ να έχει πεθάνει το περασμένο καλοκαίρι και λίγο πριν εκδοθεί το παραπεμπτικό βούλευμα.
Η στάση του Κώστα Πολυχρονόπουλου
Η υπόθεση του «Άλλου Ανθρώπου» είχε προκαλέσει σοκ καθώς ήταν η δεύτερη περίπτωση μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και τον Πατέρα Αντώνιο.
Η αρχή για την εισαγγελική έρευνα και την παραπομπή σε δίκη, έγινε με το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Από την έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και συγκεκριμένα προσωπικούς τους τραπεζικούς και παικτικούς λογαριασμούς για να τοποθετήσουν, εκμεταλλευόμενοι το τραπεζικό απόρρητο, και να διακινήσουν μέσω αυτού, τα έσοδα από την ως άνω εγκληματική δραστηριότητα, τα οποία ανέμειξαν με άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, τα ιδιοποιήθηκαν παρανόμως και τα χρησιμοποίησαν στις εν γένει οικονομικές δραστηριότητές τους σκοπεύοντας στη νομιμοποίησή τους.»
Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος από την πρώτη στιγμή της υπόθεσης παραδέχτηκε ότι ήταν εκείνος που διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συγγενών του επιμένοντας όμως ότι δεν έπαιξε αυτά τα χρήματα στον τζόγο. Αυτή ήταν και η γραμμή που ακολούθησε κατά την απολογία του, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι όλες οι συναλλαγές ήταν νόμιμες.
Αρχικά η πρόταση του Εισαγγελέα ήταν να απαλλαγούν οι τρεις κατηγορούμενοι αλλά το Δικαστικό Συμβούλιο είχε αντίθετη άποψη.
ολες οι ειδησεις
- Λίλι Άλεν: Το πορτρέτο του «West End Girl» κατακτά την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου
- Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών (Βίντεο)
- Ο Ίρβιν Γουέλς ανακοίνωσε νέο θεατρικό μιούζικαλ βασισμένο στο βιβλίο του Trainspotting
- Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Αισθητός στη Θεσσαλονίκη – Ευθύμης Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά θέλει προσοχή
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr