23 Αυγούστου 2025
Δημοσίευση: 11:48'

Ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τις δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη σχετικά με τις ΜΚΟ – Η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη

Η Λόουλορ τόνισε ότι το υπουργείο οφείλει να στηρίζει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί να τους παρενοχλεί με περιορισμούς και παρεμβάσεις

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 11:48’
ΟΗΕ
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Η Λόουλορ τόνισε ότι το υπουργείο οφείλει να στηρίζει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί να τους παρενοχλεί με περιορισμούς και παρεμβάσεις

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Λόουλορ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης, Θάνου Πλεύρη. Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες στοχοποιούν και απειλούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που υποστηρίζουν το δικαίωμα στο άσυλο, προκάλεσαν την αντίδραση της Λόουλορ.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι έλαβε «ανησυχητικά νέα» σχετικά με σχόλια του Έλληνα υπουργού που φαίνεται να στοχεύουν στον έλεγχο των ΜΚΟ. Η Λόουλορ τόνισε ότι το υπουργείο οφείλει να στηρίζει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί να τους παρενοχλεί με περιορισμούς και παρεμβάσεις.

Ο Θάνος Πλεύρης Πλεύρης έχει επιτεθεί σε πολλές οργανώσεις που επέκριναν την κυβερνητική απόφαση για τρίμηνη παύση της υποβολής αιτήσεων ασύλου από πολίτες της Βόρειας Αφρικής, μια κίνηση που οδηγεί στην άμεση επιστροφή τους. Όταν μάλιστα κάποιες ΜΚΟ προσέφυγαν στο δικαστήριο για λογαριασμό Σουδανών προσφύγων, ο υπουργός προειδοποίησε ότι «όποιος δεν σέβεται την απόφαση, θα υποστεί τις συνέπειες». Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι ζήτησε έλεγχο του μητρώου των ΜΚΟ του υπουργείου του, δηλώνοντας ότι είναι «παράδοξο» να υπάρχουν καταγεγραμμένες οργανώσεις που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική.

Επίσης, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι, αν και οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, η μεταναστευτική πολιτική δεν διαμορφώνεται ούτε από τα δικαστήρια ούτε από τις ΜΚΟ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στηρίζει τον Πλεύρη

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε να υπερασπιστεί τον Θάνο Πλεύρη, εκφράζοντας την «υπερηφάνεια» του για τις δηλώσεις του.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τον Θάνο Πλεύρη «αδελφό» του και τόνισε ότι η αντίδραση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ, Μαίρη Λόουλορ, αποτελεί μεγάλη τιμή.

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στους διεθνείς οργανισμούς που τις υποστηρίζουν. Χαρακτήρισε την «λαθρομετανάστευση» ως «εγκληματική επιχείρηση» και υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί επιθυμούν να σταματήσει. «Οι ψευτοανθρωπισμοί τους δεν μας αφορούν. Έχουν και οι λαοί δικαιώματα, όχι μόνο οι ΜΚΟ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα αυστηρή εποπτεία.


TOP NEWS

uncached