Δημοσίευση:

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 66χρονος για τη φωτιά στη Θέρμη

Πώς οι γεωργικές εργασίες στο Τριάδι οδήγησαν στην εκδήλωση φωτιάς

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση:
Φωτιά
(ΛΙΑ ΦΩΚΑ/EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Πώς οι γεωργικές εργασίες στο Τριάδι οδήγησαν στην εκδήλωση φωτιάς

Στη σύλληψη ενός 66χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται ότι προκάλεσε από αμέλεια πυρκαγιά στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, προχώρησαν τα στελέχη από τα Ανακριτικά Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Θεσσαλονίκης του Πυροσβεστικού Σώματος. Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 12:41, στην περιοχή Τριάδι, κινητοποιώντας αμέσως τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας, ο ηλικιωμένος άνδρας εκτελούσε εργασίες καθαρισμού εντός οικοπεδικού χώρου. Κατά τη διάρκεια γεωργικών εργασιών με τη χρήση ειδικού γεωργικού μηχανήματος (καταστροφέα), προκλήθηκαν σπινθήρες, οι οποίοι βρήκαν πρόσφορο έδαφος με αποτέλεσμα την ακαριαία εκδήλωση της φωτιάς.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καίγοντας ξερά χόρτα σε μια συνολική έκταση περίπου 800 τετραγωνικών μέτρων. Για την κατάσβεση του συμβάντος κινητοποιήθηκαν άμεσα οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες προτού πάρουν ακόμη πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Ο 66χρονος οδηγήθηκε στο τμήμα και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε αμέσως και η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Πυροσβεστικής για το 2026

Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που διενεργούνται, έχουν επιβληθεί συνολικά 536 διοικητικά πρόστιμα, το συνολικό ύψος των οποίων αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 684.481,40 ευρώ.

Παράλληλα, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 170 συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος της έλλειψης προσοχής, καθώς από αυτές τις περιπτώσεις:

  • Οι 157 συλλήψεις, που μεταφράζονται σε ποσοστό 92,35%, αφορούν αποκλειστικά υποθέσεις πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

  • Μόλις 13 περιπτώσεις, δηλαδή ποσοστό 7,65%, αφορούν τη δικαστική δίωξη ατόμων για εμπρησμό από πρόθεση.

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι αρχές

Τόσο η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) όσο και τα τοπικά Ανακριτικά Κλιμάκια (Α.Κ.Α.Ε.Ε.) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη επικράτεια παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας. Οι αρχές διενεργούν καθημερινά αυστηρούς ελέγχους, ξεκαθαρίζοντας ότι η άμεση απόδοση ευθυνών και η επιβολή κυρώσεων είναι μονόδρομος όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

Οι αρμόδιοι υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι η αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων πυρασφάλειας και η αποφυγή επικίνδυνων υπαίθριων εργασιών αποτελούν τη μοναδική βασική προϋπόθεση για τη θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος, των περιουσιών και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.