12 Νοεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 22:19'

Κύπρος: Περισσότεροι από 30 σεισμοί μέσα σε 7 ώρες – Η αντίδραση του υπουργού Άμυνας όταν αντιλαμβάνεται το σεισμό (Βίντεο)

Ιδιαίτερα αισθητοί οι δύο μεγαλύτεροι το πρωί και το απόγευμα στην επαρχία Πάφου. Ο δεύτερος σεισμός υπολογίστηκε σε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

Δημοσίευση: 22:19’

Ιδιαίτερα αισθητοί οι δύο μεγαλύτεροι το πρωί και το απόγευμα στην επαρχία Πάφου. Ο δεύτερος σεισμός υπολογίστηκε σε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στην Κύπρο, μετά και τη νέα σεισμική δόνηση που καταγράφηκε στην επαρχία Πάφου και έγινε αισθητός σε όλο το νησί. Μέσα σε επτά ώρες σημειώθηκαν περισσότερες από 30 σεισμικές δονήσεις.

 

Ιδιαίτερα αισθητές έγιναν οι δύο μεγαλύτερες το πρωί και το απόγευμα στην επαρχία Πάφου. Η δεύτερη υπολογίστηκε σε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ (ίδιου μεγέθους δηλαδή με την πρώτη) με το επίκεντρο στα 10 χλμ βόρεια-ανατολικά της Πάφου και με εστιακό βάθος στα 14 χλμ.

Όμως είχε μεγαλύτερη διάρκεια και ταρακούνησε για τα καλά μια πολύ μεγάλη περιοχή γύρω από το επίκεντρο.

 

Η αντίδραση του υπουργού Άμυνας όταν αντιλαμβάνεται το σεισμό

Ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, δήλωσε ότι θα πρέπει να μελετηθεί το φαινόμενο. Και όταν ρωτήθηκε αν ο σεισμός αυτός ήταν μεγαλύτερης ισχύος από αυτόν που σημειώθηκε το πρωί. O κύριος Χατζηγεωργίου είπε ότι «ακόμα δεν ξέρουμε, πιθανόν να είναι ελαφρώς πιο χαμηλός. Υπάρχει μια ακολουθία μετασεισμών και σεισμών από το πρωί, που πρέπει να μελετηθεί». Όπως είπε, αναμένεται να συνεχιστούν οι σεισμοί, και το φαινόμενο παρακολουθείται από το σεισμολογικό κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου καταγράφονται πάνω από 30 μετασεισμοί από τις 11:00 το πρωί, όταν και σημειώθηκε η πρώτη δόνηση στην Κύπρο.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή για τις επόμενες 48 ώρες «γιατί η φύση των ρηγμάτων δεν είναι πάντα γνωστή. Ξέρουμε να ρήγματα που υπάρχουν και τέμνουν τον χερσαίο χώρο. Δεν ξέρουμε όμως τα ρήγματα που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο και πώς συνδέονται αυτά τα ρήγματα μεταξύ τους».


TOP NEWS

uncached