Βενεζουέλα: «Πυρά» στο Κογκρέσο για την ανατροπή Μαδούρο – Δημοκρατικοί μιλούν για παραπλάνηση
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εμφανίστηκε να μετριάζει τη ρητορική περί «ανάληψης διακυβέρνησης».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εμφανίστηκε να μετριάζει τη ρητορική περί «ανάληψης διακυβέρνησης».
Η ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τις ΗΠΑ – μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη και τη μεταφορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες – προκαλεί ήδη ισχυρούς τριγμούς στο εσωτερικό της Ουάσινγκτον, την ώρα που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τη «μέρα μετά» στη χώρα της Καραϊβικής.
Σούμερ: «Μας είπαν ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής καθεστώτος»
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ο οποίος υποστήριξε ότι σε τρεις απόρρητες ενημερώσεις είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος και δεν σχεδιάζει στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα. Πλέον, Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές προαναγγέλλουν κλιμάκωση πιέσεων για περιορισμό των εξουσιών του προέδρου και «φρένο» σε οποιαδήποτε νέα στρατιωτική ενέργεια χωρίς έγκριση του Κογκρέσου.
Ρούμπιο: «Θα συνεργαστούμε αν πάρουν τις σωστές αποφάσεις» – «Μοχλός πίεσης» το πετρέλαιο
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εμφανίστηκε να μετριάζει τη ρητορική περί «ανάληψης διακυβέρνησης», λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με εν ενεργεία αξιωματούχους της Βενεζουέλας μόνο εφόσον «λάβουν τις σωστές αποφάσεις». Έδωσε έμφαση στο ότι παραμένει ενεργό το εμπάργκο πετρελαίου, παρουσιάζοντάς το ως βασικό εργαλείο επιρροής για τις εξελίξεις.
Κότον: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει» – Οι απαιτήσεις της Ουάσινγκτον
Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Τομ Κότονπαραδέχθηκε δημόσια ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλά ερωτήματα» για το τι θα ακολουθήσει στη Βενεζουέλα. Παράλληλα, «αναδιατύπωσε» τον ισχυρισμό περί αμερικανικού ελέγχου, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η νέα ηγεσία να συμμορφωθεί με αμερικανικές απαιτήσεις όπως: διακοπή διακίνησης ναρκωτικών και απομάκρυνση «Ιρανών, Κουβανών» και άλλων παραγόντων που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει απειλή.
Ντέλσι Ροδρίγκεζ: «Μεταβατική λύση» ή νέος κόμβος αβεβαιότητας;
Στο φόντο αυτών των αντιδράσεων βρίσκεται ο ρόλος της αντιπροέδρου Ντέλσι Ροδρίγκεζ, η οποία – σύμφωνα με αναφορές – κινείται θεσμικά ως υπηρεσιακή επικεφαλής, ενώ ταυτόχρονα στο εσωτερικό της Βενεζουέλας καταγράφεται σύγχυση και ένταση για το ποιος έχει πραγματικό έλεγχο. Το διεθνές κλίμα παραμένει πολωμένο, με αναλύσεις να συγκρίνουν την υπόθεση με προηγούμενα ιστορικά παραδείγματα ηγετών που «κατέληξαν» στα χέρια των ΗΠΑ.
ολες οι ειδησεις
- Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή γεννά την τρομοκρατία
- Η γυναίκα που παντρεύτηκε και τον Ωνάση και τον Νιάρχο
- Conference League: Για τη «σφραγίδα» πρόκρισης με δεύτερη νίκη η AEK (19:45)
- Ρήγμα στις σχέσεις Αντετοκούνμπο – Μπακς – Τα «Ελάφια» θέλουν να τον βάλουν στα … πιτς
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr